Diplomuddannelse - Den merkantile diplomuddannelse - Erhvervsakademi Sjælland
Adgang til optagelse på Den merkantile diplomuddannelse eller enkelte moduler herfra er betinget af, at
ansøgeren har gennemført en relevant adgangsgivende uddannelse mindst på niveau med en erhvervsakademiuddannelse eller en relevant videregående voksenuddannelse (VVU) gennemført som reguleret
forløb, samt at ansøgeren har mindst 2 års relevant erhvervserfaring efter gennemført adgangsgivende uddannelse.
Institutionen optager endvidere ansøgere, der efter en individuel kompetencevurdering, jf. Bekendtgørelse
af lov om videregående uddannelse (videreuddannelsessystemet) for voksne (VFV-loven), LBK nr. 1038 af
30/08/2017: §15a, har realkompetencer, der anerkendes som svarende til adgangsbetingelserne.
Ikke relevant
Ikke relevant
Ikke relevant
For at sikre at arbejdsstyrkens kompetencer følger de behov, der efterspørges nu og i fremtiden i regionens virksomheder, er det nødvendigt hele tiden at understøtte muligheden for videre- og efteruddannelsesmuligheder lokalt. Gennem et løbende tæt samarbejde med bl.a. lokale virksomheder og regionens kommuner er det tydeligt, at behovet for nye, andre og til tider højere kompetencer er stødt stigende. Både for at sikre rette kompetencer til den regionale arbejdsstyrke og ligeledes med henblik på at skabe vækst og udvikling for lokale virksomheder, der indenfor en kort årrække også vil komme til at skulle agere som et brofast område med Nordtyskland, som resultat af den faste forbindelse over Femern-bælt. Af denne årsag arbejder Region Sjælland fokuseret på at sikre et solidt greb i turismen i det hele taget og grøn turisme i særdeleshed, herunder også et stærkt fokus på handel, oplevelsesøkonomi og leisure.
Zealand søger derfor den merkantile diplomuddannelse, der niveaumæssigt matcher det, der efterspørges i det regionale erhvervsliv såvel som i det offentlige. Zealand oplever stor søgning til diplomuddannelsen i ledelse, hvor studerende både søger enkelte moduler, mens mange også tager den fulde diplomuddannelse. Her opleves det, at mange efterspørger kompetencer indenfor bæredygtighed.
Zealand ønsker at udbyde den merkantile diplomuddannelse som supplement til Zealands eksisterende uddannelsesportefølje, hvor der på tværs af uddannelser, uddannelsesniveauer og geografi arbejdes bredt med strategiske indsatsområder som bæredygtighed, grøn omstilling, fødevarer og leisure
Se behovsanalysen
Det øgede fokus på bæredygtighed ses også i kommunerne. Fx var det netop overståede kommunalvalg et godt eksempel på, hvordan drøftelser af hvordan man i kommunerne får gjort verdensmål til hverdagsmål og i den kommende byrådsperiode skal mange handleplaner for bæredygtig omstilling implementeres. Det vil kræve medarbejdere som på alle niveauer kan navigere i bæredygtighedsdagsordenen, og som kan oversætte målsætninger til både taktisk og operationelt niveau.
I pandemiårene 2020-2021 blev staycation en ny ferieform, der forventes at blive. Bl.a. på denne baggrund offentliggjorde Green Tourism Organiszation i 2020 en udviklingsplan for Sjælland og øerne med en ambition om, at turismeomsætningen i 2025 skal stige med 2 mia. kr. til i alt 15 mia. kr.
Det må derfor forventes, at en lang række ansatte vil have behov for kompetenceudvikling, for at imødekomme behovene indenfor både turisme, bæredygtighed og dertilhørende handel. Den merkantile diplomuddannelse kan være en mulig vej for mange i både det offentlige og private.
Behovsafdækningen er sket løbende og der er indsamlet viden om behovet gennem udbud af andre uddannelser – primært diplom i ledelse. Derudover er der indsamlet 7 cases til brug for denne analyse, der bl.a. indeholder interviews med relevante aktører, beskrivelse af eksisterende samarbejder med andre aktører og vurderinger af fremtidige mulige samarbejder på baggrund af viden om initiativer i både offentligt og privat regi i Region Sjælland. I de 7 cases er der deltagelse af både offentlige og private aktører (bl.a. Vordingborg Kommune, Annapark i Odsherred og KKR Sjællands udviklingsplan for turisme)
Den merkantile diplomuddannelse er beslægtet med diplomuddannelsen i ledelse, hvor der dog er et entydigt fokus på ledelse, og hvor den bredere merkantile del ikke imødekommes.
Uddannelsens status som diplomuddannelse gør, at det mestendels er mennesker, der allerede er i beskæftigelse, der vil tage uddannelsen.
Se behovsanalysen
Rekrutteringsgrundlaget anses for at være ganske omfattende, og i takt med udviklingen indenfor uddannelsens hovedområder i Region Sjælland forventer Zealand løbende stødt stigende efterspørgsel.
Uddannelsen appellerer primært til medarbejdere, der allerede er i job.
Da uddannelsen er på diplomniveau vil videreuddannelse normalvis en masteruddannelse.
Zealand vil udbyde relevante studieretninger og fag fra efteråret 2022 og i det omgang, moduler efterspørges. Det forventes, at der inden tre år kan køre hele uddannelsesforløb igennem.
Ikke relevant.
-