Erhvervsakademiuddannelse - Erhvervsakademiuddannelse inden for finansområdet - Erhvervsakademi Sjælland
Du skal have en af følgende uddannelser for at søge om optagelse:
• Gymnasial eksamen (stx, hf, hhx, htx eller eux) eller særligt hf-forløb for fremmedsprogede (GIF)
• En tilsvarende udenlandsk eller international eksamen
• En erhvervsuddannelse af mindst 3 års varighed
De specifikke adgangskrav er engelsk C og enten matematik B eller virksomhedsøkonomi B. Fagene skal være bestået.
Ikke relevant
Ikke relevant
Ikke relevant
Region Sjælland er den landsdel, som er hårdest ramt af de nuværende nationale rekrutteringsproblemer. Ejendomshandel er den mest udsatte branche i regionen med 73% forgæves rekrutteringer, viser tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR 2021). Finansbranchen mangler ligeledes erhvervsrådgivere, som er på tredjepladsen over stillinger, som er sværest at rekruttere og fastholde for branchen på landsplan (Finanssektorens Arbejdsgiverforening 2019). Dimittender fra finansøkonomuddannelsen bliver ansat i de berørte brancher, og et nyt udbud kan dermed afhjælpe den store mangel på arbejdskraft. Den vedhæftede behovsanalyse beskriver, at problemet er lokalt, men også skyldes, at der ikke er tilstrækkeligt med studerende, som uddannes på de eksisterende udbud af finansøkonomuddannelsen. Hvis dette var tilfældet, ville efterspørgslen i Østsjælland motivere dimittender fra Hovedstadsområdet til at søge stillinger her.
Arbejdsmarkedsbalancen, der løbende opdateres af STAR, viser at der netop nu er ”gode jobmuligheder” for både bankassistenter, bankrådgivere, finansmedarbejdere, revisorassistenter og realkreditmedarbejdere, der alle er mulige titler efter endt uddannelse. Zealands spørgeskemaundersøgelse og interview viser, at lokale virksomheder, som ligger langt fra hovedstadsområdet, har svært ved at tiltrække og fastholde arbejdskraft. Som følge heraf, udvises der en stor støtte til uddannelsen fra virksomheder i Østsjælland, som beskrevet i denne ansøgning. Zealand ønsker derfor at uddanne 35 dimittender årligt fra filialen til at dække arbejdskraftefterspørgslen i området.
Se vedhæftede behovsanalyse
Zealands egen spørgeskemaundersøgelse viser, at samtlige af de 20 adspurgte virksomheder oplever et behov for finansøkonomer, og at 70% ligeledes har omfattende rekrutteringsproblemer. Det har allerede ledt 13 lokale virksomheder til at indgå i et forpligtende samarbejde med Zealand om, at støtte op om uddannelsesudbuddet i Køge. Det være sig både med ønske om at blive inddraget i undervisningen som oplægsholdere, hjælp til cases og hvad der ellers kan skabe værdi for underviserne og de studerende i uddannelsesforløbet.
Virksomhederne efterspørger ikke kun flere lokale kandidater, men også et højere uddannelsesniveau. Andelen af finansielle medarbejdere med en videregående uddannelse er næsten tredoblet i løbet af de sidste 20 år (Finanssektorens Arbejdsgiverforening 2020). Helt konkret efterspørger finanssektoren lige nu 1400 medarbejdere med kort videregående uddannelse (Digitalt Dogme 2021). De berørte brancher, herunder finans-, ejendoms, revisor- og realkreditbrancherne har tidligere ansat medarbejdere direkte fra handelsskolen. I dag efterspørger de et højere niveau af kompetencer, som de studerende erhverver sig under finansøkonomuddannelsen.
Zealands ansøgning om en ny uddannelsesfilial i Køge, er kommet på opfordring fra fire lokale virksomheder i Køge, som har kontaktet os ifm. deres rekrutteringsproblemer. Det har givet os anledning til at undersøge det bredere behov for uddannelsen i Østsjælland. I samarbejde med de fire virksomheder, har vi netop oprettet et ekspertudvalg til uddannelsen, så vi kan fortsætte det tætte samarbejde med erhvervslivet.
Herudover har Zealand fået 13 støtteerklæringer til opstart af uddannelsen fra lokale virksomheder i Østsjælland. Vi har også været i løbende kontakt med, og fået støtteerklæringer, fra tre lokale erhvervsråd, herunder Solrød Erhvervsservice, Connect Køge og Stevns Erhvervsråd
Se vedhæftede behovsanalyse
Zealand udbyder en række andre merkantile uddannelser, som har andre specialiserede fagligheder og som henvender sig til andre brancher. Der findes ingen tilnærmelsesvis lignende uddannelser udbudt i Østsjælland, som tilbyder de studerende samme stillinger som finansøkonomuddannelsen.
Zealand vurderer, at der derudover kun er én beslægtet uddannelse:
• BA i Erhvervsøkonomi, HA, der blandt andet udbydes af SDU, RUC og CBS
Uddannelsen er en akademisk bachelor og det vurderes derfor ikke at uddannelsen appellerer til samme segment som søger en AK uddannelse.
Udbuddet af finansøkonomuddannelsen i Køge vil naturligt overtage studerende, som er bosat i Østsjælland, fra udbuddet i Holbæk og Næstved. Oprettelsen af udbuddet, vil altså kun påvirke Zealand internt, og vurderes ikke til, at have stor betydning for hverken Næstved eller Holbæk, som har flest studerende fra deres eget lokalområde.
Uddybende bemærkninger
Se behovsanalysen.
Zealand Køge er forankret i et campusfællesskab, som bl.a. indbefatter ungdomsuddannelser som STX, HHX, HTX samt en række erhvervsuddannelser. De unge, som allerede studerer på campus, og ønsker at studere videre, kan blive en betydelig forsyningskæde for det nye udbud af finansøkonomuddannelsen. Det skal ses i kontekst af, at mange unge i Region Sjælland fraflytter regionen, for at uddanne sig. De studerende, som vælger at blive, foretrækker uddannelsestilbud som er mindre, har kortere transporttid og større mulighed for optagelse. Vi kan beholde disse unge i nærområdet.
På Zealands udbud af Finansøkonomuddannelsen i Næstved, kommer en stor gruppe af de studerende fra Køge. Det nye udbud kommer derfor kun internt hos Zealand til at overtage studerende fra Næstved.
Med en opnået AK finansøkonom kan der fx være merit til bacheloruddannelsen erhvervsøkonomi (HA) eller til professionsbachelor i finans.
Zealand forventer et sommeroptag årligt på 35 studerende.
Zealand fået 13 støtteerklæringer til opstart af uddannelsen fra lokale virksomheder i Østsjælland. Virksomhederne har underskrevet et bindende samarbejde, om anskaffelse af praktikpladser til de fremtidige studerende. 90% af de 20 virksomheder, som deltog i Zealands spørgeundersøgelse, tilkendegav at de var interesserede i at få praktikanter fra uddannelsen.
Vi har positive erfaringer med vores eksisterende udbud af finansøkonomuddannelsen i Holbæk, hvor et tæt samarbejde med lokale virksomheder, har resulteret i gode praktikmuligheder for de studerende samt en mere praksisnær undervisning. Zealand ønsker at viderebringe de positive erfaringer og fortsætte det tætte samarbejde med erhvervslivet i Østsjælland. Det inkluderer både dem, som har underskrevet støtteerklæringer, men også vores nyoprettede erhvervsfaglige ekspertudvalg. Derudover har tre lokale erhvervsråd også underskrevet hensigtserklæringer, med ønsket om, at bidrage til at tiltrække uddannelsen til området. De kan løbende forbinde vores studerende med deres virksomhedskontakter.
-
Det skal bemærkes, at behovsanalysen er vedlagt som bilag.