Erhvervsakademiuddannelse - Erhvervsakademiuddannelse inden for finansområdet - Erhvervsakademi Sjælland
Du skal have en af følgende uddannelser for at søge om optagelse:
- Gymnasial eksamen (stx, hf, hhx, htx eller eux) eller særligt hf-forløb for fremmedsprogede (GIF)
- En tilsvarende udenlandsk eller international eksamen
- En erhvervsuddannelse af mindst 3 års varighed
De specifikke adgangskrav er engelsk C og enten matematik B eller virksomhedsøkonomi B. Fagene skal være bestået.
Ikke relevant
Ikke relevant
Ikke relevant
I 2018 ansøgte Zealand om en uddannelsesstation i Holbæk efter forudgående samarbejde med erhvervslivet i Nordvestsjælland for at afdække behovet for uddannede finansøkonomer. Efter godkendelse af uddannelsesstationen, optog Zealand i sommeren 2019 første gang på uddannelsen. Ved første optag blev 25 studerende optaget, og både ansøgertallet og antallet af optagne studerende er steget i både 2020 og 2021:
2019: 25 studerende
2020: 34 studerende
2021: 39 studerende
På denne baggrund søger Zealand om prækvalifikation af AK finansøkonom udbudt som uddannelsesfilial udlagt fra det ordinære udbud i Næstved.
Finansøkonomuddannelsen udbydes fysisk i HUSC (Holbæk Uddannelses- og Studiecenter) i Holbæk.Her er der fysiske rammer til klasserumsundervisning, grupperum, mulighed for onlineundervisning og studiepladser.
Ved oprettelsen af uddannelsesstationen indgik 25 lokale virksomheder et forpligtende samarbejde med Zealand om at støtte op om uddannelsesudbuddet i Holbæk. Det være sig både med ønske om at blive inddraget i undervisningen som oplægsholdere, hjælp til cases og hvad der ellers kan skabe værdi for underviserne og de studerende i uddannelsesforløbet. Uddannelsen har oplevet, at virksomheder i lokalområdet har ydet stor støtte til at lade sig inddrage i undervisningen, stille praktikpladser til rådighed og ligeså tilbyde dimittender ansættelse efter endt studie.
Se vedhæftede behovsanalyse
I behovsanalysen ses det, at en lille andel af de unge i Nordvestsjælland læser videre efter opnået ungdomsuddannelse. Det kan der være flere årsager til, men en af dem er, at uddannelsesudbuddet i Nordvestsjælland er næsten ikke-eksisterende. Derudover viser analysen også, at potentielle studerende samtidig ønsker uddannelse tæt på bopæl, og at mange derfor går direkte ud i fast beskæftigelse frem for i videre uddannelse.
I en regional kontekst viser arbejdsmarkedsbalancen, der løbende opdateres af Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR), at der netop nu er ”gode jobmuligheder” for både bankassistenter, bankrådgivere, finansmedarbejdere, revisorassistenter og realkreditmedarbejdere, der alle er mulige titler efter endt uddannelse. Virksomheder især i ydreområderne længst væk fra hovedstadsområdet har svært ved at tiltrække og fastholde arbejdskraft.
Af netop den årsag, er der massiv støtte til uddannelsen fra virksomheder i Nordvestsjælland, som beskrevet i denne ansøgning. Zealand ønsker derfor at uddanne ca. 25-30 dimittender årligt fra filialen til at dække arbejdskraftefterspørgslen i Odsherred.
Behovsafdækningen bygger videre på den behovsanalyse, der blev udarbejdet ved ansøgning om udbud af finansøkonon som uddannelsesstation i Holbæk i 2018 med første optag i 2019. Her indgik 25 lokale virksomheder et forpligtende samarbejde med Zealand om at støtte op om uddannelsesudbuddet i Holbæk. Derudover har Zealand et stærkt samarbejde med HUSC (Holbæk Uddannelsescenter), hvor undervisningen fysisk afholdes, og med hele Holbæk Kommune og Holbæk Erhvervsforum.
I nærværende anøgning bekræfter vi det fortasatte tætte samarbejde med erhvervslivet i Nordvestsjælland, og det stadig eksisterende behov. Der er til ansøgningen vedlagt en støtteerklæring med opbakning til konverteringen og dermed fortsættelse af uddannelsesstationen som en uddannelsesfilial.
Se behovsanalysen
Der findes ingen tilnærmelsesvis lignende uddannelser udbudt i Nordvestsjælland. Af videregående uddannelser udbyder Absalon sygeplejerskeuddannelsen i Holbæk og bioanalytiker og diplomingeniør i bioteknologi i Kalundborg.
Zealand vurderer, at der derudover kun er én beslægtet uddannelse:
- BA i Erhvervsøkonomi, HA, der blandt andet udbydes af SDU, RUC og CBS
Uddannelsen er en akademisk bachelor og det vurderes derfor ikke at uddannelsen appelerer til samme segment som søger en AK uddannelse.
Zealand har ikke oplevet, at oprettelsen af uddannelsesstationen (kommende filial) i Holbæk har haft betydning for udbuddet i Næstved. Det skal ligeledes anføres, at Zealand har været i kontakt med Cphbusiness, der ikke finder udbuddet i Holbæk konkurrer med eget udbud i København (se udtalelse i vedlagte behovsanalyse)
Ikke relevant
En udfordring i Nordvestsjælland er, at en meget høj andel af unge med en færdiggjort ungdomsuddannelse går ud i beskæftigelse frem for i videre uddannelse. En af forklaringerne kan være det meget lave udbud af uddannelser i den del af Region Sjælland, hvorfor man som studerende ikke tidligere har kunnet opnå en finansuddannelse uden at skulle rejse til Næstved eller København. Som det ses i behovsanalysen kommer de optagne studerende hovedsageligt fra Nordvestsjælland gennem alle tre optag (2019-2021).
Med en opnået AK finansøkonom kan der fx være merit til bacheloruddannelsen erhvervsøkonomi (HA) eller til professionsbachelor i finans.
Zealand ønsker at fastholde det nuværende optag på maksimalt 40 studerende årligt.
Som tidligere omtalt blev der i forbindelse med oprettelsen af uddannelsesstationen i sin tid givet en lang række tilkendegivelser om støtte til fremskaffelse af praktikpladser. Det er blevet fulgt op med såkaldte ”karrieredage”, hvor virksomheder og studerende har haft mulighed for at lave matchmaking. Her er både virksomhedsrepræsentanter og de studerende til stede og kan tale med hinanden og præsentere sig selv forud for en reel praktikansøgning sendes afsted.
Alle studerende er kommet i praktik, og som det ses i vedhæftede behovsanalyse, har de studerende i al overvejende grad fået praktikplads i Nordvestsjælland.
Cphbusiness. Se behovsanalysen.
Det skal bemærkes, at behovsanalysen er vedlagt som bilag.