Professionsbachelor - Uddannelse til professionsbachelor i Leisure Mangement - Erhvervsakademi Kolding
Studentereksamen (stx, htx, hhx) eller højere forberedelseseksamen (hf)eller eux eller særligt hf-forløb for fremmedsprogede (gif)
Udenlandsk eller international gymnasial uddannelse på niveau med danske.
Specifikke krav: Matematik og engelsk B. Begge fag skal være bestået.
Ikke relevant
Ikke relevant
Ikke relevant
For at kunne løfte den store nationale, regionale og lokale satsning skal der fortsat forbedres, udvikles og markedsføres nye produkter inden for turisme, kultur, fritid, sundhed og velfærdsindustrien. Der skal startes nye virksomheder op med nye initiativer. Disse initiativer kræver, at der uddannes flere med kompetencer inden for dette. Kompetencer, som PB i Leisure Management bidrager til.
Kombinationen af forventningerne til en stor vækst i industrierne og stor mangel på kvalificerede medarbejdere understreger behovet for et udbud af uddannelsen på Erhvervsakademi Kolding.
PB i Leisure Management udbydes ikke vest for Storebælt og sammenholdt med dette ligger Kolding centralt i det sydjyske område og vil derfor være et optimalt sted for placering af uddannelsen.
Konklusionen er derfor at på baggrund af
· stor kommunal, regional og national vækst og satsning indenfor turismeområdet
· manglende medarbejdere med de rette kompetencer
· få studenter forlader akademiets dækningsområde for at søge uddannelse
er det vigtigt med attraktive uddannelser i Erhvervsakademi Koldings dækningsområde, der giver beskæftigelse og dermed er udbuddet af PB i Leisure Management åbenlys.
Samlet vurderes det derfor, at etablering af PB i Leisure Management på Erhvervsakademi Kolding vil bidrage positivt til at indfri målsætningerne på området for turisme, kultur, fritid, sundhed og velfærdsindustrien .
Der henvises til vedhæftede fil med redegørelse for behov.
Skønnet for behovet for regionale dimittender underbygges af følgende:
· Den store vækst, der har været inden for de sidste år på nationalt, regionalt og kommunalt niveau - herunder Erhvervsakademi Koldings dækningsområde - inden for turisme, kultur, fritid, sundhed og velfærdsindustrien. En vækst, der forventes at fortsætte.
· En ny landsdækkende analyse udarbejdet på foranledning af Dansk Kyst- og Naturturisme, med fokus på de fire områder kultur/attraktion, rejseservice, restaurant og overnatning, viser, at hver femte virksomhed i turismeerhvervet har udfordringer med at realisere mål på grund af manglende kompetencer hos de ansatte. Analysen viser at dette tal er endnu større i Region Syddanmark, nemlig 25%. Analysen viser desuden at hele 46% af virksomhederne har udarbejdet forretnings- eller vækstplaner, som har mere ambitiøse vækstplaner end øvrige virksomheder. Derudover viser analysen, at virksomhederne i høj grad stræber efter at nå de nødvendige kompetencer ved at ansætte nye medarbejdere - og samtidig har 45 af de adspurgte virksomheder udfordringer med at skaffe kvalificeret arbejdskraft.
· Regions Syddanmarks definerede mål om en tilvækst af arbejdspladser inden for oplevelseserhvervet med 15% frem til 2020.
· På kommunalt niveau, hvor KL mener, at det er afgørende, at der findes lokale tilbud inden for denne type uddannelser, så turismevirksomhederne har adgang til veluddannet arbejdskraft, ellers vil der ikke ske noget løft i uddannelsesniveauet, men urbaniseringstendensen vil øges og det vil være endnu svære for de lokale turismevirksomheder at finde kvalificeret og veluddannet arbejdskraft.
· Og endelige understøttes behovet inden for dækningsområdet gennem Destination Lillebælt og Sønderjyllands vækstmål.
Af et optag på 40 dimittender forventes ca. 27-30 studerende at dimittere. Dette forventes at være i underkanten af det niveau, som der er brug for, eftersom uddannelsen kan dække et stort behov jf. ovenfor og uddannelsen kun udbydes øst for Storebælt. Efterhånden som uddannelsen bliver kendt, vil behovet sandsynligvis stige.
Der henvises til vedhæftede fil med redegørelse for behov.
I behovsanalysen er resultater inddraget fra grundige rapporter, analyser og statistikker fra Erhvervsministeriet, Region Syddanmark, Kyst og Naturturisme, Jydsk Analyse, KL, Kommuner i dækningsområdet, herunder samtaler/udtalelser fra erhvervscheferne i hhv. Haderslev og Kolding, VisitDanmark, Destination Lillebælt, Destination Sønderjylland samt Danmarks Statistik.
PB i Leisure Management har til formål at:
1. de studerende får et teoretisk og praktisk fundament, der sætter dem i stand til at varetage opgaver inden for leisure industrien på nationalt og internationalt plan.
2. de studerende skal opnå en bredt baseret og solid viden om de teoretiske aspekter inden for problemanalyse, problemløsning, økonomi, ledelse, organisation og markedsføring generelt samt inden for leisure industrierne i særdeleshed
3. uddanne kompetente bachelorer til arbejdsområder inden for leisure industrierne, så de får viden og opnår forståelse inden for området (praktisk, teoretisk og metodisk) på et niveau, der:
- kvalificerer den studerende til selvstændigt at kunne analysere, vurdere og reflektere over problemer og emner samt at kunne udføre de opgaver, der er knyttet til planlægning og arbejde inden for industrierne.
- kvalificerer den studerende til kritisk at reflektere over egne faglige aktiviteter i lyset af tidssvarende teoretiske perspektiver, så vedkommende kan foretage en vurdering og forbedre egne præstationer. Sikrer, at den studerendes personlige udvikling fremmes ved at arbejde inden for områdespecifikke emner, samarbejde med andre studerende og få ansvar for egen læring, så den studerende efterfølgende kan udføre en lang række lederfunktioner, der er relateret til leisure industrien
(kilde: http://ucsj.dk/fileadmin/user_upload/Leisure_Management/Studieordning_BLM_2010-2014.pdf )
I Erhvervsakademi Koldings dækningsområde udbydes i øjeblikket ingen AP, professionsbachelor – eller bacheloruddannelser, med samme indhold som PB i Leisure Management. Der er således ingen uddannelse, der imødekommer det konkrete kompetencebehov, som PB i Leisure Management dækker.
Erhvervsakademi har en diplomuddannelse i Leisure Management. Denne henvender sig til efteruddannelsessegmentet og et udbud af PB i Leisure Management forventes ikke at få nogen indfyldelse på optaget på denne uddannelse
Nærmeste beslægtede uddannelser i dækningsområdet er: HD-studiet, HA-studiet, BA i design og kultur, alle udbudt på Syddansk Universitet i Kolding samt markedsføringsøkonom- og E-designuddannelserne udbudt af EA Kolding.
HA og HD studierne er ikke primært målrettet leisure brancherne, og det vurderes at optaget på disse uddannelser ikke vil blive påvirket af et udbud af PB Leisure Management.
BA i design og kultur har primært fokus på designanalytiske og erhvervsøkonomiske færdigheder og de processer, der er forbundet med markedsføring af design. Optaget på denne uddannelse vurderes derfor ikke at blive påvirket af et udbud af PB i Leisure Management.
Akademiet udbyder i forvejen markedsføringsøkonomuddannelsen og det forventes, at komme et mindre fald i antal ansøgere til denne uddannelse, da det allerede i dag er ansøgere på denne uddannelse, der har interesser, der vil blive bedre tilfredsstillet på Leisure Management uddannelsen. Med det nye udbud vil der således samlet set, være en positiv tilgang afstuderende, hvilket understøtter regionens målsætninger om at få uddannet flere med videregående uddannelser
Det samme forventes ikke at gælde for AP uddannelsen til E-designer med fokus på entrepreneurskab og design eller akademiets øvrige AP uddannelser.
Uden for Erhvervsakademi Koldings dækningsområde udbyder Erhvervsakademi Lillebælt og EASV Serviceøkonomuddannelsen. Denne uddannelse er en 2-årig AK uddannelse. En færdiguddannet PB i Leisure Management (210 ECTS) er i højere grad en generalist, hvis kompetencer er såvel bredere som på et højere niveau end en Serviceøkonom (120 ECTS) på AP niveau. Desuden appellerer de to uddannelser til to forskellige ansøgergrupper. Dette fremgår af adgangskravene, hvor der kræves en studentereksamen, eux eller HF med bestået matematik og engelsk på B niveau på PB i Leisure Management, mens kravene på serviceøkonom er studentereksamen, eux eller HF med matematik eller økonomi på C niveau, derudover er en lang række erhvervsuddannelserne adgangsgivende: detailhandel med specialer, handelsuddannelse med specialer, gastronom (med specialer), detailslagter (med specialer), kontoruddannelse med specialer, kontoruddannelse generel, eventkoordinator (trin 2), bager (trin 2), konditor (trin 2), tjener (trin 2) eller receptionist.
På den baggrund forventes, at et udbud af PB i Leisure Management i Kolding ikke vil påvirke udbuddet af Serviceøkonom på EA Lillebælt eller EASV.
PB i international Hospitality Management er en 1,5 årig top up, som udbydes af Erhvervsakademi Lillebælt. Fokus er primært på ledelse og drift af hoteller og restauranter. Som en top up uddannelse er den ikke en konkurrent til PB i Leisure Management, og den har samtidigt et betydeligt mere branchefokuseret (hotel og restauration) sigte.
UC Sjælland udbyder, som eneste uddannelsesinstitution i Danmark, PB i Leisure Management. Dimittendledigheden på uddannelsen er jf. uddannelseszoom 14%, hvilket må betragtes som lavt. Et udbud vest for Storebælt vil understøtte studenternes muligheder for at tage denne uddannelse, ligesom det vil understøtte det massive behov for uddannet arbejdskraft med kompetencer inden for dette felt.
Optaget forventes hovedsageligt at komme fra dimittender fra gymnasier og erhvervsskoler i Erhvervsakademi Koldings dækningsområde. Hovedtallene herfra fremgår af nedenstående tabel (2014). Kategori 20 inkluderer også HF og studenterkurser. Tallene indeholder ikke EUX, så det reelle potentielle ansøgerfelt er større end angivet i tabellen.
2014 Gymnasiale uddannelser |
Alment gymnasiale udd. (H2010) |
Erhvervsret. gymnasiale udd. (H2020) |
Internationale gymnasiale udd. (H2030) |
Gymnasiale udd. (H20) ialt |
|
|
Fredericia |
330 |
60 |
5 |
395 |
|
Haderslev |
338 |
130 |
2 |
470 |
|
Kolding |
530 |
243 |
17 |
790 |
|
Vejen |
213 |
72 |
2 |
287 |
|
Åbenrå |
293 |
98 |
1 |
392 |
|
ialt |
1704 |
603 |
27 |
2334 |
(Kilde: Danmarks Statistik http://dst.dk/ect/uddannelse/Uddannelsestabeller)
Mønstret i akademiets dækningsområde er, at ca. 75% af studenterne bliver i området, dvs. kun 25% søger andre steder hen for at få en uddannelse. Det er derfor vigtigt, at der er et relevant udbud af uddannelser til de studenter, der bliver i området, hvilket en PB i Leisure Management vil være jf. behovsanalysen. Da det samtidig er en uddannelse, med gode jobmuligheder jv. behovsdelen, vil det være en relevant uddannelse at søge ind på.
Erhvervsakademiet forventer et optag på 40 studerende det første år. Derefter forventer akademiet stigende optag og nå 60 studerende efter yderligere 2 år.
I IBA Erhverv - akademiets karrierecenter - varetager 2 medarbejder arbejdet med alle akademiets praktikpladser. Der er ca. 500 studerende i praktik hvert år. Der er således allerede på nuværende tidspunkt adskillige af disse praktikvirksomheder, som også vil være relevante for design og business studerende, fx følgende 50 virksomheder:
|
Account+B3:C43 Name |
Address 1: City |
|
Account+B3:C43 Name |
Address 1: City |
1 |
|
Malgrat de Mar |
26 |
Kollund Møbler |
Kruså |
2 |
|
Jordrup |
27 |
|
Vamdrup |
3 |
|
Kolding |
28 |
McDonald’s Danmark, hovedkontor |
Frederiksberg |
4 |
|
Rødekro |
29 |
|
Vejen |
5 |
|
Børkop |
30 |
|
Kolding |
6 |
|
Sønderborg |
31 |
|
Hilversum |
7 |
|
Christiansfeld |
32 |
|
Kolding |
8 |
|
Dunedin |
33 |
|
Copenhagen |
9 |
|
Bredebro |
34 |
|
Barcelona |
10 |
|
Egtved |
35 |
|
Alexandra |
11 |
|
Kolding |
36 |
|
Rupandehi |
12 |
|
Aarhus |
37 |
|
Kbh.N |
13 |
|
Kolding |
38 |
|
Lancashire |
14 |
|
Costa Adeje |
39 |
S.C. Blue Air-Airline Management Solutions S.R.L. |
Bucharest 1 |
15 |
|
Hamburg |
40 |
|
Kolding |
16 |
Hannover Marketing und Tourismus GmbH |
Hannover |
41 |
|
Bredsten |
17 |
|
Dunedin |
42 |
|
Kolding |
18 |
|
Te Aro, Wellington |
43 |
|
Flensburg |
19 |
|
Palma de Mallorca |
44 |
|
Birkirkara |
20 |
|
Odense |
45 |
|
Reykjavik |
21 |
|
Odense |
46 |
|
Guía de Isora |
22 |
|
Kolding |
47 |
|
Oberursel (Taunus) |
23 |
|
Kolding |
48 |
|
Haderslev |
24 |
|
Kolding |
49 |
|
Vejle |
25 |
Kolding Sushi Hus Aps |
Kolding |
50 |
|
Kolding |
På ovenstående liste findes såvel danske som internationale praktikpladser. Jf. studieordningen er der et internationalt fokus, dette kan akademiet understøtte ved at tilbyde de studerende internationale praktikpladser.