Diplomuddannelse - skat - University College Syddanmark
Adgang til optagelse på Diplomuddannelse i skat eller enkelte moduler herfra er betinget af, at ansøgeren har gennemført en relevant adgangsgivende uddannelse mindst på niveau med en erhvervs-akademiuddannelse eller en relevant videregående voksenuddannelse (VVU) samt at ansøger har mindst 2 års relevant erhvervserfaring efter gennemført adgangsgivende uddannelse. Institutionen kan optage ansøgere, der ikke har gennemført en relevant adgangsgivende uddannelse som ovenfor nævnt, men som ud fra en konkret vurdering skønnes at have uddannelsesmæssige forudsætninger, der kan sidestilles hermed.
Ved relevant erhvervserfaring forstås beskæftigelse med enten rådgivning, regnskab eller revision inden for skat, moms, told eller afgifter hos offentlige myndigheder eller i private virksomheder.
Institutionen optager endvidere ansøgere, der efter individuel kompetencevurdering i § 15 a i lov om erhvervsrettet grunduddannelse og videregående uddannelse (videreuddannelsessystemet) for voksne har realkompetencer, der anerkendes som svarende til adgangsbetingelserne.
Ikke relevant.
Ikke relevant.
Ikke relevant.
Skattestyrelsen udsendte i marts 2021 en pressemeddelelse, hvoraf det fremgår, at der over de kommende 3 år skal ansættes 3000 nye medarbejdere på landsplan. Dette skyldes både etableringen af nye skattecentre (ca. 1000 nyansættelser), herunder et i Fredericia, og naturlig afgang (ca. 2000 genbesættelser). For at sikre, at Skattestyrelsens afdeling i Fredericia har adgang til kvalificeret arbejdskraft, vil UC SYD udbyde diplom i skat i Kolding med henblik på, at nye skattemedarbejdere med generalistkompetencer hurtigt kan opkvalificeres til specialister indenfor netop de områder indenfor skat, som der er behov for lokalt. UC SYD udbyder allerede diplom i skat fra Haderslev, men det er vigtigt, at skattemedarbejderne i Fredericia kan opnå opkvalificering lokalt med minimal transporttid. Direktør ved Skattestyrelsen i Ribe udtaler til UC SYD: ”Skattestyrelsen er positivt indstillet overfor et udbud af diplomuddannelsen i Esbjerg, Kolding og Aabenraa, da Skattestyrelsen har skattecentre i Haderslev, Esbjerg, Ribe og Fredericia”.
Ikke relevant.
Teknologisk Instituts konklusionsnotat vedrører primært behovet for professionsbacheloruddannede i skat men viser samtidig et markant og akut behov for kompetente skattemedarbejdere, som professionsbacheloruddannelsen ikke vil kunne løfte alene. Dette skyldes både længden af den nye professionsbacheloruddannelse (3½ år) og den nuværende lave søgning, særligt udenfor København, som formodes at skyldes manglende kendskab til uddannelsen.
Med udgangspunkt i data fra Dansk Told & Skatteforbund om personaleomsætning og antal ansatte i skatte-, gælds- vurderings- og toldstyrelsens afdelinger i UC SYDs dækningsområde, forventes der årligt et behov for 29 rekrutteringer alene i Koldings omegnskommuner. I hele UC SYDs dækningsområde vil der være et årligt behov for 151 nye ansatte.
Som det fremgår af Teknologisk Instituts analyse, har aftagerfeltet nogle steder i landet været nødsaget til at rekruttere ansøgere med meget forskellige baggrunde, og diplom i skat vil i de kommende år kunne bidrage til at aftagerfeltet kan få opkvalificeret nye medarbejdere med de nødvendige kompetencer indenfor skatteområdet, mens der endnu ikke er uddannet tilstrækkeligt professionsbachelorer i skat.
Behovsanalysen bygger på dialog med og data fra Dansk Told & Skatteforbund, Teknologisk Instituts rapporter ”Afdækning af behov for udvikling af en professionsbachelor i skat” fra 2016 og ”Professionsbachelor i skat - analyse af behov og relevans” fra 2021, støtteerklæringer fra større lokale virksomheder med egne skatteafdelinger samt Skattestyrelsens afdelinger i UC SYDs dækningsområde.
Derudover er UC SYD i tæt kontakt med aftagerfeltet via uddannelsesudvalget for professionsbacheloruddannelsen i skat, og spørgsmålet om behov for efter- og videreuddannelse af ansatte i SKAT’s styrelser og afdelinger er drøftet i dette forum.
På erhvervsakademierne i UC SYDs dækningsområde udbydes følgende beslægtede uddannelser: Finansøkonom AK (retter sig mod banker, ejendomsadministration og forsikringsselskaber/EASV og IBA), AU i Skatter og afgifter (retter sig mod det merkantile område/EASV og IBA) og finansbachelor (retter sig mod banker, forsikringsselskaber, ejendomsmæglere og revisorer/IBA). Hovedsigtet for dem alle er den merkantile sektor, og mens diplom i skat adskiller sig ved at have primært sigte på statslige arbejdspladser, udgør uddannelsen samtidig en relevant videreuddannelse for de ovennævnte akademiuddannelser.
UC SYD udbyder pt. diplom i skat i Haderslev. De øvrige udbud er placeret i Århus, Herning og København/Hillerød. I lyset af det markante rekrutteringsbehov i de kommende år, forventes et yderlige udbud af diplom i skat at bidrage til den lokale opkvalificering af medarbejderstabene i styrelser og eventuelt i private virksomheder i Fredericia samt omegnskommunerne.
Uddannelsen til diplom i skat er ikke dimensioneret.
Ikke relevant.
Rekrutteringen til diplom i skat forventes fortrinsvis at ske fra SKAT’s styrelser og afdelinger i UC SYDs dækningsområde samt i mindre grad fra private revisions- og rådgivningsfirmaer. I Teknologisk instituts rapport fra 2016 nævnes det således, at man allerede på det tidspunkt rekrutterer fra et bredt udvalg af uddannelser, hvorved der opstår et behov for skattefaglig efter- og videreuddannelse.
Pt. er forslag til lov om ændring af lov om videregående uddannelse for voksne i høring. Vedtages den bliver det muligt at fravige det gældende adgangskrav om mindst 2 års relevant erhvervserfaring for diplomuddannelsen i skat, og dermed vil antallet af potentielle ansøgere øges.
Et udbud af diplom i skat i Kolding forventes ikke at få konsekvenser for beslægtede uddannelser som f.eks. professionsbacheloruddannelsen i skat, idet det fremgår af Teknologisk Instituts rapport fra 2021, at det offentlige arbejdsmarked i de kommende år vil kunne aftage langt flere professionsbachelorer i skat end der vil blive uddannet. Udbuddet forventes heller ikke at få konsekvenser for de øvrige udbud af diplomuddannelsen, da der er tale om et lokalt behov, der skal dækkes.
Diplom i Vurdering og Master i Skat.
2022: 20
2023: 40
2024: 60
Ikke relevant.