Erhvervsakademiuddannelse - Erhvervsakademiuddannelsen inden for netværksteknik og elektronik - Zealand - Sjællands Erhvervsakademi
Man skal have en af følgende uddannelser for at søge om optagelse:
· Gymnasial eksamen
· Relevant erhvervsuddannelse
o Automatik- og procesuddannelsen
o Data- og kommunikationsuddannelsen
o Elektriker
o Elektronik- og svagstrømsuddannelsen
· Anden erhvervsuddannelse af mindst 3 års varighed
· Adgangseksamen til ingeniøruddannelserne
Specifikke adgangskrav:
· Gymnasial eksamen: Matematik C
· Relevant erhvervsuddannelse: Ingen specifikke adgangskrav
· Anden erhvervsuddannelse: Matematik C og engelsk C
· Adgangseksamen til ingeniøruddannelserne: Ingen specifikke adgangskrav
Ikke relevant
Ikke relevant
Ikke relevant
IT-området har på nationalt plan oplevet en eksplosiv vækst på 47,8% de sidste 11 år. Virksomhederne har har haft større mulighed for at ekspandere, hvilket har ledt til en akut efterspørgsel på arbejdskraft. En undersøgelse foretaget af IT-Branchen, viser at 89,9% af danske virksomheder ønsker at ansætte flere IT-folk. Derudover er den forgæves rekrutteringsrate for IT-faglige højere, end for andre stillinger i alle regionale områder i 2020.
Der findes et nationalt behov som tydeliggør, at antallet af studerende, der uddannes fra de eksisterende udbud ikke er tilstrækkeligt. Ca. 80% af alle IT-ansatte er tilknyttet virksomheder i Hovedstaden og Sjælland. Størstedelen af IT-branchen er altså placeret på Sjælland, hvilket gør det nødvendigt, at forsyne virksomhederne med lokale medarbejdere.
Arbejdsmarkedsbalancen, der løbende opdateres af STAR, viser at der er gode jobmuligheder og mangel på arbejdskraft på Sjælland for IT-konsulenter, Medico-teknikere, Elektronik-teknologer og systemadministratorer, der alle er mulige titler for uddannelsens dimmitender. I Zealands behovsanalyse udtrykker regionens virksomheder, at de har svært ved at tiltrække og fastholde arbejdskraft. Som følge heraf, udvises der en stor støtte til uddannelsen fra virksomheder i Region Sjælland.
Det er afgørende, at der oprettes flere korte videregående IT-uddannelser. Det viser en analyse af IRIS-group, hvor uoverenstemmelsen mellem udbud og efterspørgsel er størst for kortuddannede IT-folk. Forfatterne anbefaler derfor, at udbuddet af IT KVU’er skal øges med knap 50% for at imødekomme det udregnede behov i 2030.
Se vedhæftede behovsanalyse
Zealand ønsker derfor at uddanne 35 dimittender årligt til at dække efterspørgslen i området. Zealands egen spørgeskemaundersøgelse viser, at 19 af de 20 adspurgte virksomheder oplever et behov for IT-teknologer, og at 75% har omfattende rekrutteringsproblemer. Det har allerede ledt 11 lokale virksomheder, en kommune og to erhvervsråd til at indgå i et forpligtende samarbejde med Zealand om, at støtte op om uddannelsesudbuddet i Køge. Det være sig både med ønske om at blive inddraget i undervisningen som oplægsholdere, hjælp til cases og hvad der ellers kan skabe værdi for underviserne og de studerende.
IT-teknologer kan arbejde i adskillige brancher, herunder både offentlige og private arbejdspladser. Zealand har været i dialog med tre kommuner, som vurderer IT-teknologers kompetencer som relevante for deres IT-afdelinger. IT-teknologer kan også varetage stillingen som medico-teknikere, som arbejder på hospitaler. Dimittenderne er heller ikke kun begrænset til den lukkede IT-branche. Ifølge en undersøgelse fra Danmarks Statistik, havde hver fjerde virksomhed IT-specialister ansat i 2017. Zealand har derfor taget kontakt til virksomheder, som ikke selv er leverandører af IT.
Zealand har samarbejdet med brancheforeningen IT-branchen om at kortlægge regionens virksomheder. Derudover har deres medlemsdirektør medvirket i et interview om branchens udvikling og dimittendernes beskæftigelsesmuligheder. Han har ligeledes givet en støtteerklæring til opstart af uddannelsen.
Behovsanalysen viser, at dimittender både kan arbejde på offentlige og private arbejdspladser. Derfor er der blevet etableret kontakt til regionens kommuner, hvor Slagelse, Køge og Faxe kommune har deltaget i interviews ligesom der er indhentet 11 støtteerklæringer fra regionens virksomheder, som inkluderer firmaer som primært arbejder med IT, og mere traditionelle virksomhedstyper. Det skyldes, at Zealand ønskede at afdække branchens eget behov samt efterspørgslen hos øvrige virksomheder, som i højere grad udvider deres IT-afdelinger.
Zealand har været i forbindelse med lokale erhvervsråd, herunder Køge Connect og Næstved Erhverv, som ligeledes har afgivet støtteerklæringer til opstart af uddannelsen. Af støtteerklæringerne fremgår det, at de i deres dialog med lokale virksomheder, har set en mangel på IT-faglig arbejdskraft.
På erhvervakademierne udbydes flere IT-faglige uddannelser og dimittender får efter endt uddannelse profiler, der retter sig mod forskellige arbejdsopgaver på arbejdsmarkedet. Multimediedesignere beskæftiger sig med brugergrænseoverflader, datamatikere med serverniveauet og IT-teknologer med det tredje niveau, nemlig netværk og systemer. Dimittenderne bliver eksperter indenfor netværk, IT-sikkerhed, indlejrede systemer og Internet of Things. IT-teknologer har derudover mere undervisning i forretningsforståelse og kan derfor arbejde med projektstyring.
IT-teknologuddannelsen lægger sig mest opad datamatikere, da de ligeledes lærer programmering. Uddannelsesprofilen er dog rettet mod andre jobfunktioner, som primært er centreret om systemer og netværk.
De akademiske IT-uddannelser som udbydes på universiteterne, vurderer Zealand ikke som direkte beslægtede til IT-teknologuddannelsen, da de ikke appellerer til det segment som søger en AK uddannelse.
Zealand vurderer derfor, at der ikke findes andre IT-faglige uddannelser i Region Sjælland, som tilnærmelsesvist minder om de færdigheder som IT-teknologer erhverver sig i løbet af uddannelsen.
Se behovsanalysen
Fra 2019 til 2020 skete der en vækst på 14% ansøgninger til erhvervsakademiernes IT-uddannelser. Det høje ansøgningstal betød at 1.400 kvalificerede unge for alle typer uddannelser fik afslag på deres studieplads.
På nuværende tidspunkt udbydes IT-teknologuddannelsen kun i København på Sjælland. Som behovsanalysen viser, oplever virksomhederne i Region Sjælland rekrutteringsproblemer med IT-faglig arbejdskraft, hvor en af deres forklaringer er, at der mangler IT-uddannelser i regionen. Efterspørgslen på unge, som er forankret og bosat i lokalområdet, kan med et nyt udbud, blive modsvaret med de unge, som ønsker at forblive i regionen.
Zealand Køge er forankret i et campusfællesskab, som indbefatter ungdomsuddannelser som STX, HHX, HTX samt en lang række erhvervsuddannelser. De unge, der studerer på campus, og ønsker at studere videre, kan blive en betydelig forsyningskæde for et nyt udbud af IT-teknolog uddannelsen.
Med opnået AK IT-teknolog kan man videreuddanne sig med en af disse overbygningsuddannelser:
- Produktudvikling og teknisk integration
- It-sikkerhed
- Innovation og Entrepreneurship
Zealand forventer et sommeroptag årligt på 35 studerende.
Zealand fået 11 støtteerklæringer til opstart af uddannelsen fra lokale virksomheder i Region Sjælland. Virksomhederne har underskrevet et bindende samarbejde, om anskaffelse af praktikpladser til de fremtidige studerende. 75% af de 20 virksomheder, som deltog i Zealands spørgeundersøgelse, tilkendegav at de var interesserede i at få praktikanter fra uddannelsen.
Derudover har to regionale erhvervsråd også underskrevet hensigtserklæringer, med ønsket om, at bidrage til at tiltrække uddannelsen til deres området. De kan løbende forbinde vores studerende med deres virksomhedskontakter.