Ansøgning om prækvalifikation af videregående uddannelser

Erhvervsakademiuddannelse - Datamatiker - Erhvervsakademiet Dania

Erhvervsakademiet Dania
16/09-2024 07:52
2024-2
Godkendt
Ansøgningstype
Ny filial

Udbudssted
Skive og Silkeborg

Informationer på kontaktperson for ansøgningen (navn, email og telefonnummer)
Elisabeth Lauridsen Lolle, ello@eadania.dk, 61271708

Er institutionen institutionsakkrediteret?
Ja

Er der tidligere søgt om godkendelse af uddannelsen eller udbuddet?
Nej

Uddannelsestype
Erhvervsakademiuddannelse

Uddannelsens fagbetegnelse på dansk
Datamatiker

Uddannelsens fagbetegnelse på engelsk
Computer Science

Angiv den officielle danske titel, som institutionen forventer at bruge til den nye uddannelse
Datamatiker AK

Angiv den officielle engelske titel, som institutionen forventer at bruge til den nye uddannelse
AP Graduate in Computer Science

Hvilket hovedområde hører uddannelsen under?
It-faglige område

Hvilke adgangskrav gælder til uddannelsen?

Generelle adgangskrav



  • En gymnasial eksamen (stx, hf, hhx, htx eller eux eller særligt hf-forløb for fremmedsprogede - GIF)

  • Erhvervsuddannelse af mindst 3 års varighed

  • Adgangseksamen til ingeniøruddannelserne


Specifikke adgangskrav: Matematik B. Faget skal være bestået.


Er det et internationalt samarbejde, herunder Erasmus, fællesuddannelse el. lign.?
Nej

Hvis ja, hvilket samarbejde?

Hvilket sprog udbydes uddannelsen på?
Dansk

Er uddannelsen primært baseret på e-læring?
Nej, undervisningen foregår slet ikke eller i mindre grad på nettet.

ECTS-omfang
150

Beskrivelse af uddannelsens formål og erhvervssigte. Beskrivelsen må maks. fylde 1200 anslag

Ikke relevant v. filial.


Uddannelses struktur og konstituerende faglige elementer

Ikke relevant v. filial.


Begrundet forslag til takstindplacering af uddannelsen

Ikke relevant v. filial.


Forslag til censorkorps
Censorkorpset for IT-udvikling, Censorsekretariatet, Hobrovej 85 - Postboks 44 - 9100 Aalborg

Dokumentation af efterspørgsel på uddannelsesprofil - Upload PDF-fil på max 15 sider. Der kan kun uploades én fil
Bilag.pdf

Kort redegørelse for det lokale behov for uddannelsesfilialen. Besvarelsen må maks. fylde 1800 anslag

Arbejdsmarkedet i Silkeborg Kommune har et stigende behov for medarbejdere med IT- kompetencer. En særkørsel fra Danmarks Statistik viser, at IT-sektoren er en væsentlig kilde til jobvækst i Silkeborg kommune. Det samlede IT-arbejdsmarked i Silkeborg tæller 3.841 beskæftigede i 2022. Med en vækst på 774 job svarer det til en fremgang på 25%.


IT-arbejdspladser i Silkeborg fordeler sig på deciderede IT-virksomheder, der tilbyder services eller IT-produkter, eksempelvis softwareudvikling, på IT-tunge virksomheder hvis primære ydelse ikke er IT, men i høj grad er baseret på IT, samt på produktionsvirksomheder hvor IT indgår i drift og udvikling. Samtidig er IT-arbejdspladserne i Silkeborg kendetegnet ved at være fordelt over alle størrelser virksomheder fra store internationalt orienterede koncerner over små og mellemstore virksomheder til enkeltmandsvirksomheder, herunder iværksættermiljøet. Vores behovsafdækning repræsenterer også denne diversitet, se behovsanalyse i bilag. 


I en kommune i demografisk vækst og med relativt få videregående uddannelsesmuligheder og ingen indenfor STEM, ønsker vi at udbyde en uddannelse, hvor vi kan imødekomme efterspørgslen fra det lokale erhvervsliv for arbejdskraft indenfor IT-området, så virksomhederne i lokalområde Silkeborg ikke må se sig selv som mindre attraktive, et 2. valg for studerende fra Aarhus, men at de har adgang til "lokale studerende og nyuddannede", som nogle af vores aftagere udtrykte det. 


Uddybende bemærkninger

Vi ansøger om at oprette datamatikeruddannelsen som en filial af det udbud, som Erhvervsakademi Dania har i Skive, på Danias campus i Silkeborg.


Det er vigtigt at bemærke, at Dania med en datamatikerfilial i Silkeborg ønsker at udfylde sin egen dimensionering. Dimensioneringen er på 68, og og i 2024 er 37 optaget fordelt med 9 i Skive og 28 i Grenaa. Det er således ikke vores ambition at gå ud over vores dimensionering, men vi ønsker at uddanne de studerende i et lokalområde, hvor der er en markant efterspørgsel efter dem. Som CTO'en for en af virksomhederne udtaler:


"Vi er i vækst, men vi har vanskeligt ved at nå vores vækstmål da væksten er hæmmet af at vi ikke kan rekruttere udviklere. En datamatikeruddannelse i Silkeborg vil klart kunne stille os bedre i konkurrencen" Kenneth Puggaard, Founder & CTO, Mileage Book.


Ansøgningen er samtidig med til at kaste lys på behovet for STEM uddannelser i Silkeborg, og dermed understøtte det fokus, der har været på STEM både i kommunen og i regionen igennem flere år.


Vi har ligeledes fokus på, hvordan filialen kan bidrage til at øge sammenhængen og skabe bæredygtighed mellem Dania’s øvrige uddannelser i Silkeborg, Viborg, Grenaa og Skive, og skabe synergi på tværs af uddannelsesniveauer i Silkeborg.


Dania har fra starten af arbejdet med ansøgningen haft et tæt samarbejde med Silkeborg Kommune. Således har kommunen bl.a. stået bag en særkørsel hos Danmarks Statistik for at afdække IT-markedet i Silkeborg.


Dania samarbejder derudover også med de adgangsgivende uddannelsesinstitutioner. Med baggrund i dialogen med disse institutioner og foreliggende aftaler er der allerede skabt grobund for et tæt samarbejde om gode overgange til datamatikeruddannelsen fra alle de adgangsgivende ungdomsuddannelser.


På baggrund af nærværende afdækning er det Danias og Silkeborg Kommunes overbevisning, at der er et bæredygtigt og robust grundlag for at etablere en datamatikerfilial i Silkeborg og at uddannelsen vil bidrage positivt til de lokale virksomheders og kommunens fortsatte udvikling.  


Underbygget skøn over det regionale og lokale behov for dimittender. Besvarelsen må maks. fylde 1200 anslag

Erhvervsakademi Dania forventer at optage mellem 15 og 20 studerende pr år de næste tre år på uddannelsen.


Dette skøn er bl.a. baseret på Danias undersøgelse blandt repræsentative virksomheder, der vurderer at kunne aftage 19 dimittender årligt de kommende år.


Behovet er sandsynligvis større, idet en række virksomheder som f.eks. Grundfos, gav udtryk for, at de af forskellige årsager ikke umiddelbart turde binde sig for et antal praktikpladser, men udtrykte stor interesse i lokalt forankrede IT- studerende, en interesse for at samarbejde som studiejobs og afsluttende opgaver og på sigt gerne vil have praktikanter og dimittender.


Hvilke aftagere og øvrige interessenter har været inddraget i behovsafdækningen? Besvarelsen må maks. fylde 1200 anslag

I løbet af foråret 2024 har Dania foretaget 21 interviews (personlige og telefon), der repræsenterer det brede IT-marked i Silkeborg og omegn. Virksomhederne blev fundet ved hjælp af en liste med 110 virksomheder, som vi fik af Silkeborg Business. Dette supplerede vi med flere søgninger på Jobindex, hvorved andre typer af virksomheder dukkede op, som ikke er IT-virksomheder men som søger personer med IT-kompetencer som f.eks. Grundfos og Norlys.


Vi udvalgte dernæst en række virksomheder til interviews, som repræsenterer et bredt spektrum af de virksomheder, som har brug for uddannede med IT-kompetencer i Silkeborg.


Seks virksomheder har give tilsagn om at ville tage 18 studerende i praktik og ansætte 19 dimittender. Behovsanalysens afsnit 4 viser fordelingen på størrelsen af virksomheder. En række virksomheder turde ikke binde sig for et antal praktikpladser eller ansættelser men udtrykte stor interesse for lokalt forankrede IT-studerende. På den baggrund er vi overbevist om, at det ikke bliver et problem at finde praktikpladser til datamatikerstuderende i Silkeborg.


Desuden har vi haft dialoger med og samarbejder med kommunale og regionale interessenter om behov og ønsker.


Uddybende bemærkninger

I forbindelse med ansøgningen er der indgået samarbejdsaftaler med ungdomsuddannelsesinstitutioner i Silkeborg samt med Silkeborg Uddannelsesforening. Se i øvrigt Behovsanalysen i Bilag.


På baggrund af dialogerne med interessenterne har vi udviklet en særlig profil for datamatikeruddannelsen i Silkeborg. Se iøvrigt Behovsanalysens afsnit 5 og 7 i Bilag.


Beskriv ligheder og forskelle til beslægtede uddannelser lokalt og regionalt, herunder beskæftigelse og eventuel dimensionering. Besvarelsen må maks. fylde 1200 anslag

Lokalt er der ingen beslægtede uddannelser i Silkeborg Kommune. Silkeborg har ingen videregående uddannelser indenfor STEM området. Regionalt udbydes datamatiker og multimediedesigner i Aarhus, Grenaa, Skive og Herning. Herudover udbydes IT- arkitektur i Aarhus, Økonomi og informationsteknologi i Aarhus og i Viborg (ikke oprettet i 2024), Diplomingeniør – softwareteknologi i Viborg og Aarhus, og IT-teknolog i Aarhus og Viborg.


Det påtænkes at inkorporere en problemorienteret profil i tæt samarbejde med lokale virksomheder og ungdomsuddannelser, som skal sikre at de lokale virksomheder bliver et førstevalg.


Ledighedsdimensionering for datamatikeruddannelsen på Dania for årene 2024/25 – 2028/29 er på 68. Der blev i 2024 optaget i alt 38 studerende fordelt med 9 i Skive og 27 i Grenaa.


I sektoren lå ledigheden på datamatikeruddannelsen, målt 4. – 7. kvartal efter fuldført uddannelse, på 7,3% i 2022. For udbuddet i Skive lå den på 7%, og allerede i 2. kvartal for 2023 er alle studerende kommet i arbejde i Skive.


Uddybende bemærkninger

De nærmeste udbydere af datamatikereuddannelsen Erhvervsakademi Aarhus (EAAA) og Erhvervsakademi Midtvest (EAMV) fylder begge deres dimensionering op. EAAA afviser flere kvalificerede ansøgere.


Mange lokale virksomheder i Silkeborg oplever at være et andetvalg – når dimittender søger job.


Se i øvrigt Behovsanalysen.


Det er væsentligt for Dania, at den nye profil af datamatikeruddannelsen bliver bæredygtig. Bæredygtighed dækker i den forbindelse flere dimensioner:



  • rekrutteringsgrundlag for kommende studerende

  • undervisere med relevante kompetencer på højt fagligt niveau

  • relevante praktikpladser

  • behov for dimittenderne i aftagervirksomheder

  • interesse for at samarbejde med udbuddet om projekter mv.

  • levende og inspirerende studiemiljø


Filialen i Silkeborg giver mulighed for et samarbejde mellem Danias IT-uddannelser på de fire lokationer i Skive, Grenaa, Viborg og Silkeborg, og kan skabe et særligt tværfagligt miljø mellem IT-uddannelserne og mellem IT og finansuddannelserne. Dette understøttes af Danias nye organisering, hvor cheferne for disse uddannelser er organiseret i en strategisk gruppe.


Beskriv rekrutteringsgrundlaget for ansøgte, herunder eventuelle konsekvenser for eksisterende beslægtede udbud. Besvarelsen må maks. fylde 1200 anslag

I forbindelsen med rekrutteringsgrundlaget har vi identificeret et kort og et langsigtet perspektiv. På kort sigt vil Dania kunne rumme nogle af de kvalificerede ansøgere til datamatikeruddannelsen, som Erhvervsakademi Aarhus de sidste 4 år har afvist. I 2023 drejede det sig om 29 studerende. I et mere langsigtet perspektiv har Dania de sidste otte måneder arbejdet med at opbygge et strategisk samarbejde med HTX på College 360, TH Langs HF & VUC samt Silkeborg Gymnasium i Silkeborg, som i et mere langsigtet perspektiv vil gøre eleverne bekendte med datamatikeruddannelsen og de muligheder, der ligger i den. Nogle undervisere fra datamatikeruddannelsen i Skive planlægger således bl.a. faglige forløb på ungdomsuddannelserne som en del af undervisningen i IT.


I forhold til datamatikeruddannelsen ved Erhvervsakademi Aarhus og Erhvervsakademi Midtvest er det Danias klare vurdering, at en filial i Silkeborg ikke vil influere på de to akademiers muligheder for at rekruttere studerende. Dette er baseret på en analyse af de to erhvervsakademiers rekrutteringsområder i perioden 2013 – 2022 og af antal optagede indenfor dimensioneringsrammer. Se i øvrigt høringssvar i Bilags afsnit 8.


Beskriv kort mulighederne for videreuddannelse

Datamatikerstuderende kan fortsætte på top-up-uddannelsen i softwareudvikling på Dania. Desuden kan de tage de øvrige top-up-uddannelser, som datamatikeruddannelsen umiddelbart kvalificerer til i både Aarhus, Herning og Aalborg indenfor IT-sikkerhed, Innovation og entrepreneurship, Webudvikling og Digital konceptudvikling.


Danias top-up i Softwareudvikling ligger i Grenaa, og samarbejdet mellem Danias IT-uddannelser på de fire lokationer i Skive, Grenaa, Viborg og Silkeborg vil bidrage til at skabe et særligt tværfagligt miljø mellem IT-uddannelserne og mellem IT og finansuddannelserne. Dette understøttes af den Danias nye organisering med fokus på områder og uddannelser snarere end campus.


Forventet optag på de første 3 år af uddannelsen. Besvarelsen må maks. fylde 200 anslag

På baggrund af det beskrevne rekrutteringsgrundlag forventer Dania af optage mellem 15 og 20 studerende pr. år de næste tre år.


Hvis relevant: forventede praktikaftaler. Besvarelsen må maks. fylde 1200 anslag

I forbindelse med dialoger med interessenterne har nedenstående angivet et forventet antal praktikanter, de kan modtage. Derudover gav flere virksomheder udtryk for at være meget interesserede i samarbejder, og lokalt forankrede IT-studerende, og en interesse for at samarbejde som studiejobs og afsluttende opgaver og på sigt gerne vil have praktikanter.





































Virksomheder Antal praktikpladser
JN Data 5
Norlys 4
PicoPublish 2
Stevanto Group 1
MileageBook 2
it-effect 4
I alt 18

Kenneth Puggaard CTO fra Mileage Book sagde direkte, at de er meget interesserede i et samarbejde med Dania, ”både for at kunne tiltrække kandidater men også fordi vi gerne vil give noget igen eksempelvis ved at være opgavestillere og give feedback på projekter og lign.” (Interview, Mileage Book).


Derudover gav flere virksomheder udtryk for at være meget interesserede i samarbejder, og lokalt forankrede IT-studerende, og en interesse for at samarbejde som studiejobs og afsluttende opgaver og praktikanter. Det er derfor vores klare forventning, at der kommer flere praktikpladser efterhånden.


Hvilke institutioner med beslægtede uddannelser eller udbud er blevet hørt i forbindelse med institutionens ansøgning?

Dania har i ansøgningsprocessen været i dialog med Erhvervsakademi Midtvest (EAMV) og Erhvervsakademi Aarhus (EAAA), som har udbud af datamatikeruddannelsen i hhv. Herning og Aarhus. I forbindelse med udarbejdelsen af behovsanalysen har været afklaring af konsekvenserne ved udbuddet på rektorniveau, og i forlængelse af dialogen fremsendte Dania et formelt høringsbrev. I analysen indgår hvor de studerende på datamatikeruddannelserne i Herning og Aarhus kommer fra. Herudover indgår optagstal for begge uddannelsesinstitutioner i forhold til deres ledighedsdimensionering på uddannelsen.


Set over en tiårs periode (2013-2022) kommer de studerende på EAMV i overvejende grad (81%) fra Herning kommune og de omkringliggende kommuner Ikast-Brande, Holstebro og Ringkøbing-Skjern kommuner og 7,8% (18 studerende) fra Silkeborg.


Hvad angår EAAA kommer et stort flertal (84,8%) af datamatikerstuderende fra Aarhus, Skanderborg Kommuner og kun 3,8% fra Silkeborg.


Desuden har vi set på, hvor datamatikerstuderende fra University College Nordjylland (UCN) i Aalborg samt fra UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskoles udbud af datamatikeruddannelsen i Vejle kommer fra. På UCN i Aalborg kom under 1% i en ti-års periode fra 2013 til 2022 fra Skive og Silkeborg, mens der på UCL slet ikke kom nogen vest for Aarhus eller Horsens. Se i øvrigt afsnit 3.1 i behovsanalysen samt høringssvar fra Erhvervsakademi Aarhus og Erhvervsakademi Midtvest i behovsanalysen afsnit 8.


Øvrige bemærkninger til ansøgningen

Vedhæftede dokument "Bilag" indeholder Behovsanalyse, samarbejdsaftaler, interessetilkendegivelser samt høringssvar fra Erhvervsakademi Aarhus og Erhvervsakademi Midtvest.


Hermed erklæres, at ansøgning om prækvalifikation er godkendt af institutionens rektor
Ja

Status på ansøgningen
Godkendt

Ansøgningsrunde
2024-2

Afgørelsesbilag - Upload PDF-fil
Afgørelsesbrev F1 Erhvervsakademiuddannelse Datamatiker Dania.pdf

Samlet godkendelsesbrev - Upload PDF-fil