Erhvervsakademiuddannelse - Erhvervsakademiuddannelse som sundhedsadministrativ koordinator - VIA University College
Adgang via gymnasial eksamen
Specifikke adgangskrav: Engelsk C og enten erhvervsøkonomi C eller matematik C eller virksomhedsøkonomi C.
Adgang via relevant erhvervsuddannelse
Generel kontoruddannelse
Kontoruddannelse med specialer
Social- og sundhedsassistent
Ingen specifikke adgangskrav
Adgang via 3-årig erhvervsuddannelse
Fuldført erhvervsuddannelse med en normeret varighed på 3 år eller mere, dog ikke relevante uddannelser nævnt ovenfor.
Specifikke adgangskrav: Engelsk C og enten erhvervsøkonomi C eller matematik C eller virksomhedsøkonomi C.
Ikke relevant.
Ikke relevant.
Ikke relevant.
Behovet for dimittender fra sundhedsadministrativ koordinator er så stort i Region Midtjylland, at det nuværende udbud af uddannelsen i Aarhus ikke kan imødekomme aftagernes rekrutteringsbehov. Forud for ansøgningen om etableringen af uddannelsen i Aarhus blev der udarbejdet et notat af Danske regioner om ”Fremtidens sundhedsvæsen – fremtidens sundhedsadministrative medarbejder” (jf. bilag 1), hvori det blev vurderet, at Region Midtjyllands behov for dimittender var 71 pr. år. Efter godkendelse af uddannelsen har alle driftsenheder i Region Midtjylland genvurderet behovet, og behovet for dimittender vurderes nu at være 140 dimittender pr år - se venligst bilag 1.
Placeringen af et udbud af sundhedsadministrativ koordinator i Viborg er begrundet dels i det markante behov for sundhedsadministrative koordinatorer i det samlede sundhedsvæsen dels i et ønske om at fastholde den geografiske placering af udbud af den nuværende lægesekretæruddannelse, som udfases med implementering af sundhedsadministrativ koordinator. Den nuværende lægesekretæruddannelse udbydes i Aarhus, Viborg og Odder. Det anses dog ikke for realistisk at oprette et videregående uddannelsestilbud i Odder. Men med en placering i Viborg understøtter VIA både behovet for rekruttering af medarbejdere til den midt- og vestjyske region samt det politiske mål om etablering af uddannelsestilbud uden for de store uddannelsesbyer.
VIA har etableret et stærkt tværfagligt miljø omkring uddannelsen til Sundhedsadministrativ koordinator. I det faglige miljø vil der indgå undervisere fra VIAs faglige uddannelsesmiljøer fra de samfunds- og sundhedsfaglige uddannelser i Aarhus og Viborg.
Der er ingen uddybende bemærkninger.
I forbindelse med godkendelsen af sundhedsadministrativ koordinator og det efterfølgende arbejde med at udvikle uddannelsen har Region Midtjylland, som nævnt ovenfor, vurderet, at der er et behov for yderligere 70 dimittender pr. år, så der i alt vurderes at være et behov for 140 dimittender pr. år, med forventning om yderligere stigning de kommende år.
Det forventes dermed, at udbuddet i Viborg vil uddanne 80 dimittender årligt, når udbuddet er etableret. Udbuddet i Aarhus forventes ligeledes at uddanne 80 dimittender årligt. Det samlede antal dimittender i Region Midtjylland er dermed 160 årligt. Der er således direkte sammenhæng mellem de medarbejdere, som Region Midtjylland forventer at kunne aftage og antallet af dimittender. Praktiserende læger, privat hospitaler og kommuner i Region Midtjylland har også vist interesse for uddannelsen, og de resterende praktikpladser forventes etableret her, ligesom dimittenderne forventes at få ansættelse hos disse aftagere.
VIA fik i april 2020 godkendt ansøgningen om etablering af sundhedsadministrativ koordinator i Aarhus med studiestart september 2021. Denne ansøgning om et udbud af uddannelsen i Viborg bygger videre på det forarbejde, der blev lavet i forbindelse med den første ansøgning.
Efter godkendelse af ansøgningen har der løbende været dialog mellem VIA og Region Midtjylland om udviklingen af uddannelsen. Som nævnt ovenfor har dette givet anledning til, at der i dag vurderes også at være behov for et udbud af sundhedsadministrativ koordinator i Viborg for at imødekomme et eksisterende og fremtidigt stigende behov for at kunne rekruttere medarbejdere med administrative- og sundhedsfaglige kompetencer.
Se venligst vedlagte interessetilkendegivelse i Bilag 1.
Med etableringen af et udbud i Viborg vil udbuddet bidrage med 80 ekstra dimittender i Region Midtjylland. Aftagerne oplever som tidligere beskrevet et stort behov for at rekruttere medarbejdere med en sundhedsadministrativ profil. Erhvervsakademiuddannelsen som sundhedsadministrativ koordinator erstatter kontoruddannelsen med specialet i lægesekretær fra 2022, hvorefter Region Midtjylland vurderer, at de har behov for minimum 140 dimittender. Dertil kommer behovet hos praktiserende læger, på privathospitaler og hos kommunerne. Det vurderes derfor ikke at medføre forringelser af vilkårene for de eksisterende udbud, at der etableres et udbud af sundhedsadministrativ koordinator i Viborg.
Andre udbydere af uddannelsen er professionshøjskolerne: UCN, UC SYD, UCL, Absalon og KP.
Der er ingen yderligere bemærkninger.
Der rekrutteres studerende med gymnasiale uddannelser samt studerende fra erhvervsuddannelser. Uddannelsen retter sig mod personer med interesse for administrativ opgaveløsning samt interesse for beskæftigelse i sundhedssektoren og har således et mere specialiseret rekrutteringsgrundlag end mange andre erhvervsakademiuddannelser. Personer, der hidtil har haft interesse for kontoruddannelsen med specialet i lægesekretær, forventes at have interesse for erhvervsakademiuddannelsen som sundhedsadministrativ koordinator. Kontoruddannelsen med specialet lægesekretær bliver udfaset fra 2022, hvormed den samlede virkning på uddannelsesmarkedet forventes at være neutral.
Uddannelsens indplacering på niveau 5 i kvalifikationsrammen betyder, at dimittenderne vil kunne optages på bacheloruddannelser samt diplomuddannelser, hvilket sikrer videreuddannelsesmuligheder for de nye sundhedsadministrative koordinatorer.
Med en erhvervsakademiuddannelse som sundhedsadministrativ koordinator er det muligt at videreuddanne sig inden for både det administrative- og sundhedsfaglige område, og dimittenderne vil f.eks. kunne søge merit for ét eller flere moduler på professionsbacheloruddannelsen i offentlig administration.
Herudover vil den sundhedsfaglige diplomuddannelse samt diplomuddannelsen i offentlig forvaltning og administration være efteruddannelsesmuligheder efter 2 års relevant erhvervserfaring.
VIA vil oprette 80 studiepladser i Viborg med et årligt optag i februar. Endvidere vil der være 80 studiepladser i Aarhus med et årligt optag i september.
Uddannelsen indeholder to praktikperioder på henholdsvis 15 og 30 ECTS, som er af helt central betydning for dimittendernes afsluttende kompetenceniveau. Region Midtjylland vurderer, at de kan stille 140 praktikpladser til rådighed. Se venligst vedlagte interesseerklæring i bilag 1. De resterende praktikpladser forventes etableret ved praktiserende læger, privathospitaler og kommuner i Region Midtjylland, som også har vist interesse for uddannelsen.