Kort redegørelse for hvordan det nye udbud bidrager til at opfylde behovet for uddannelsen nationalt og/eller regionalt
Erhvervsakademi Dania udbyder i dag uddannelsen til automationsteknolog med et fast udbud i Randers og ved uddannelsesstationen i Hedensted.
Dania ønsker, at dublere udbuddet af automationsteknologuddannelsen i Randers, sådan at Dania fremover også udbyder en fuld og permanent automationsteknologuddannelse i Hedensted, hvorefter uddannelsesstationen i Hedensted ophører (se følgeskrivelse i bilag).
Ansøgningen om dublering af udbuddet er begrundet i dels et markant og stigende behov for automationsteknologer i og omkring Hedensted og Horsens, dels et væsentligt behov for at kunne tilbyde studerende et helt uddannelsesforløb på uddannelsen i Hedensted med henblik på lokal fastholdelse. Flere undersøgelser bekræfter nemlig, at dimittender fra videregående uddannelser i stort omfang bosætter sig og finder beskæftigelse i nærheden af det sted, hvor de har taget deres uddannelse (Danske Regioner, 2018; Danske Erhvervsakademier, 2015). Vores erfaring viser også at de studerende alene rekrutteres fra det nærområde, hvor udbuddet findes, hvilket indikerer at udbuddet skal være placeret, der hvor virksomhederne er for at sikre tilstrækkelig med arbejdskraft (figur 6 i bilag).
Ønsket om en dublering af uddannelsen, til et permanent udbud i Hedensted, skal også ses i lyset af at uddannelsesstationen i Hedensted er kommet rigtig fint fra start med et optag på 14 studerende. Forventningerne ved planlægningen var et optag på 10 studerende. Alle studerende på uddannelsesstationen er rekrutteret fra Horsens og Hedensted nærområder (figur 6 og 8 i bilag).
Regionen er kendetegnet ved en stærk repræsentation af erhvervsskoler, som forventes at udgøre det primære rekrutteringsgrundlag (figur 1 i bilag).
Det faglige grundlag for et fuldt udbud i Hedensted er også på plads via de indgåede samarbejdsaftaler med lokale automationsvirksomheder og det tætte samarbejde med Dansk Produktions Univers (www.dkpu.dk). Dansk Produktions Univers arbejder for at udvikle og fremme konkurrencekraften hos nye og eksisterende produktionsvirksomheder i Danmark, bl.a. i samarbejde med Alexandra Instituttet, Made, Force Technology, Vitus Bering Innovation Park, Hedensted Erhverv m.fl.
Dansk Produktions Univers har valgt at flytte sit domicil ind i nabolokaler til Dania på Spettrupvej 7 i Hedensted og stiller bl.a. Phd-studerende til rådighed i samarbejdet (se følgeskrivelse i bilaget). Desuden er Erhvervsakademi Dania blevet positivt institutionsakkrediteret i 2018.
Et andet argument for at dublere udbuddet findes i en analyse fra Dansk Metal som viser, at der særligt i Region Midtjylland er en stærk industriklynge og at 43 procent af industrivirksomhederne i Midtjylland forventer at ansætte flere medarbejdere det kommende år, hvor det på landsplan er 38 procent. Blandt virksomhederne i Midtjylland, der forventer en stigning i henholdsvis produktivitet, antal ansatte, ordrer og eksport, er udbredelsen af robotter større end på landsplan (Jern & Maskinindustrien, 2019). Hedensted og nabokommunerne er det østjyske centrum for den industriproduktion, som er den primære målgruppe for uddannelsen og som i høj grad efterlyser kvalificeret arbejdskraft.
Tilgangen til uddannelsen på landsplan er da også steget som en konsekvens af efterspørgslen. De seneste tal fra Uddannelses- og Forskningsministeriet viser, at tilgangen til automationsteknologuddannelsen på landsplan er steget konstant i perioden 2013 – 2017 med en øget tilgang fra 2016 – 2017 på 10.2 % (figur 2 i bilaget). Samtidig viser de seneste tal om nyuddannedes beskæftigelse fra ministeriet, at beskæftigelsen blandt nyuddannede automationsteknologer er stigende. Beskæftigelsen var på 91 % for dimittender fra 2015 (figur 3 i bilaget).
Konkret i Danias udbudsområde (Hedensted og Horsens) er antallet af ledige faldet over en længere periode sammenlignet med sidste år. I oktober 2018 var ledigheden i Hendensted på 2,3 % og 3,3 % i Horsens. (Se figur 4 i bilaget).
Et tredje argument for en dublering er, at der er et stort behov for flere tekniske videreuddannelsesmuligheder på erhvervsakadeiniveau.
I Horsens findes der i dag kun mulighed på VIA University College for at tage en teknisk erhvervsakademiuddannelse som byggetekniker, bygningskonstruktør, kort- og landmålingstekniker og produktionsteknolog. Disse uddannelser er alle målrettet et andet arbejdsmarked. Selvom produktionsteknologuddannelsen er den eneste beslægtede uddannelse er den meget forskellig og kan ikke erstatte en automationsteknologs kompetencer.
Erhvervsakademi Dania udbyder idag kun 2 merkantile erhvervsakademiuddannelser i Horsens, administrationsøkonomuddannelsen og handelsøkonomuddannelsen. En dublering af automationsteknologuddannelsen til området vil være et godt supplement til Danias øvrige udbud. Erhversakademi Dania udbyder i alt 6 uddannelser indenfor det tekniske område i Randers og Viborg.
Såfremt ønsket om dublering imødekommes, vil et fuldt udbud i Hedensted have som konsekvens, at de studerende fra området kan tage hele deres uddannelse i Hedensted og biddrage til områdets vækst. Det vil fastholde de studerende i lokalområdet og give de studerende et bedre uddannelsesforløb (figur 1, 8 og 9 i bilaget).