Akademiuddannelse - Akademiuddannelse i VVS-installation - Erhvervsakademiet Dania
Adgang til optagelse på akademiuddannelse i VVS-installation eller enkelte moduler herfra er betinget af, at
ansøgeren har gennemført en relevant adgangsgivende uddannelse. I denne sammenhæng betragtes følgende
uddannelser som relevante:
- Smedeuddannelsen (med specialer)
- VVS-uddannelsen
Adgang kan ligeledes gives til indehavere af en grunduddannelse for voksne (GVU eller EVU) inden for de
samme fagområder som bekrevet herover.
Ansøger skal desuden have mindst 2 års relevant erhvervserfaring efter gennemført adgangsgivende uddannelse
eller opnået sideløbende med adgangsgivende uddannelse. Med relevant erfaring menes erfaring inden for anden relevant branche i forhold til VVS-installationsfaget.
Institutionen kan optage ansøgere, der ikke har gennemført en relevant adgangsgivende uddannelse, men
som ud fra en konkret vurdering skønnes at have uddannelsesmæssige forudsætninger, der kan sidestilles hermed. Institutionen optager endvidere ansøgere, der efter individuel kompetencevurdering i henhold til
§ 15 a i lov om erhvervsrettet grunduddannelse og videregående uddannelse (videreuddannelsessystemet).
Studerende uden en relevant adgangsgivende uddannelse skal have matematik på niveau C.
Ikke relevant
Ikke relevant
Ikke relevant
Ikke relevant
Initiativet til udviklingen af akademiuddannelse i VVS-installation (AU VVS-installation) er afstedkommet af et betydeligt ønske fra flere forskellige interesseorganisationer om en autorisationsgivende installatøruddannelse på videre- og efteruddannelsesområdet.
Årsagen hertil er, at flere undersøgelser påviser et øget behov for installatører både nu og 10 år frem. Det nuværende behov giver sig udtryk i, at flere geografiske områder oplever mangel på installatører.
Med den nuværende indretning af uddannelsesmarkedet er det næppe muligt at normalisere arbejdskraftbalancen inden for installatørerhvervet. På foranledning heraf og interessetilkendegivelse fra Blik‐ og Rørarbejderforbundet, Dansk EL‐forbund, Dansk Industri, Dansk Metal og Tekniq har Erhvervsakademi Lillebælt, Erhvervsakademi Midtvest, Erhvervsakademi Sjælland, Erhvervsakademi Sydvest, Erhvervsakademi Dania og Københavns Erhvervsakademi drøftet og udredt behovet samt defineret det faglige indhold i de to akademiuddannelser i installation (EL og VVS).
I Bilag 2 i vedhæftet behovsanalyse er der udarbejdet en behovsanalyse, som først og fremmest tager afsæt i arbejdsmarkedssituationen for installatøruddannelsen på fuldtid, idet AU VVS-installation har samme erhvervssigte som fultidsuddannelsen og vil forsyne arbejdsmarkedet med lignende kompetencer.
I behovsanalysen skelnes der ikke mellem EL- og VVS-installatører.
Meldingerne fra forbund og arbejdsmarkedsundersøgelser er, at ledigheden er faldet yderligere bl.a. i takt med 1) fremrykningen af store bygge- og anlægsprojekter, 2) en mindre arbejdsstyrke inden for installatørerhvervet pga. demografien og 3) faldende tilgang til fuldtidsuddannelserne. Disse forhold tilsammen vidner om et erhverv, hvor efterspørgslen pt. er væsentligt højere end udbuddet, og efterspørgslen på installatører vil stige frem til 2025. I Dansk Byggeris Arbejdsmarkedsanalyse vurderes det, at der vil mangle omkring 6.000 personer med en videregående uddannelse i byggeriet i 2025, hvoraf mere end 2.500 af disse er installatører (figur 2, s. 7). Altså en markant mangel på installatører. (http://www.danskbyggeri.dk/files/Filbibliotek/Arbejdsmarked/2193652.Arbejdsmarkedsanalyse_net.pdf),
Fuldtidsuddannelserne matcher i forvejen det faglige behov og i og med, at AU VVS-installation har samme erhvervssigte samt giver adgang til at tage den samme autorisation, vurderes det, at korrelationen mellem behov og fagligt indhold er tilstrækkeligt påvist. Formålet med AU i VVS-installation er at øge udbuddet af installatøruddannelser, så flere har mulighed for at vælge en videregående installatøruddannelse, der passer til deres livssituation og på den måde øge udbuddet af installatører, så udbuddet matcher efterspørgslen.
Dansk Metal
Teknisk Landsforbund
Det forventes at akademiuddannelsen vil medvirke til at afhjælpe og imødekomme den forventede strukturelle mangel på arbejdskraft inden for installatørerhvervet, i og med at vi med et fleksibelt uddannelsestilbud kan øge målgruppen for videregående uddannelser indenfor installation med erhvervsaktive studerende, som forbliver i erhverv under uddannelsen. I regi af videregående voksen- og efteruddannelsessystemet er AU i VVS-installation en ny profil, idet der er tale om en uddannelse indenfor det tekniske område, som giver mulighed for at tage en fuld autorisation.
Udgangspunktet i AU i VVS-installation er, at den giver mulighed for at tage en fuld autorisation. Det er også muligt for den studerende at tage modulerne enkeltvis, og på sigt forventes det, at der også gives mulighed for at tage del-autorisationer jf. bekendtgørelse om delautorisation på el- og vvs-installationsområdet.
Med en AU i VVS-installation er det muligt at uddanne sig videre på professionsbacherlor i produktudvikling og teknisk integration eller på en teknologisk diplomuddannelse
Rekrutteringsgrundlaget for AU i VVS-installation er det samme som for fuldtidsuddannelsen, når man ser bort fra kravet om 2 års erhvervserfaring. Der er således en ret afgrænset gruppe af potentielle studerende. På den anden side stiger de tekniske krav og kompleksiteten indenfor erhvervet, og der er således et oplevet behov blandt målgruppen for videreuddannelse.
Med muligheden for en uddannelsesmodel, som imødekommer en stor del af de arbejdsaktives behov for fleksibilitet forventer vi derfor, at vi kan opnå en bruttostigning i optaget, selvom det må forventes, at AU i VVS-installation kan påvirke optaget på fuldtidsuddannelsen, men kun i mindre grad, da der er tale om forskellige målgrupper for de to uddannelser.
Der henvises i øvrigt til bilag 3 i vedhæftede behovsanalyse - rekrutterings‐ og optagsgrundlag.
På de første 3 år forventes følgende optag på EA Dania: 10 i 2016 – 1 modul, 25 i 2017 2-3 moduler og 45 i 2018 – 4-5 moduler.
Ikke relevant