Professionsbachelor - Professionsbacheloruddannelse i maritim og maskinteknisk ledelse og drift, maskinmester - Københavns Maskinmesterskole
Adgangskrav til maskinmesteruddannelsen er enten gennemført gymnasial uddannelse (stx, htx, hhx, eux, hf), adgangskursus til ingeniøruddannelserne med matematik, engelsk, dansk og fysik eller kemi, hvoraf to fag skal være på mindst B-niveau og de resterende fag på mindst C-niveau eller en gennemført erhvervsuddannelse på mindst niveau 3 i den danske kvalifikationsramme, suppleret med matematik, engelsk, dansk og fysik eller kemi, hvoraf to fag skal være på mindst B-niveau og de resterende på mindst C-niveau.
Relevant erhvervserfaring af mindst 2 års varighed kan efter uddannelsesinstitutionens afgørelse uf fra en realkompetencevurdering træde i stedet for adgangskravet om en erhvervsuddannelse.
Ikke relevant
Ikke relevant
Ikke relevant
En del virksomheder på Bornholm har udtrykt ønske om etablering af maskinmesteruddannelsen på øen, da virksomhederne mangler højtuddannede teknikere. Ved at give de unge mulighed for at tage værkstedsskolen af maskinmesteruddannelsen på Bornholm håber virksomhederne, at flere vil vende tilbage til Bornholm efter afsluttet uddannelse.
Tal fra Studievalg viser, at uddannelsesraten på Bornholm ligger på landsgennemsnittet. For at tage en uddannelse må mange unge dog fraflytte øen, da der er et meget begrænset udbud af videregående uddannelser på Bornholm.
Ved at etablere værkstedsskolen på Campus Bornholm får de unge på Bornholm en mulighed for at starte på en videregående teknisk uddannelse og samtidig bevare tilknytningen til Bornholm under den første del af deres uddannelse.
Da der ikke findes beslægtede uddannelser på Bornholm vil etablering af udbuddet ikke få negativ påvirkning på andre uddannelser.
Ved opstart i august 2016 forventes et optag på ca. 15 studerende på værkstedsskolen. Fra 2017 med opstart to gange årligt forventes et optag på ca. 20 studerende på værkstedsskolen. Optaget forventes at bestå af studerende fra både Bornholm og Sjælland.
Der blev den 9.09.2015 afholdt møde på Campus Bornholm for virksomheder og andre med interesse for maskinmesteruddannelsen. Efterfølgende blev en række virksomheder besøgt for at få en tilkendegivelse af, om de ønsker at tage maskinmestre i virksomhedspraktik. Alle virksomheder udtrykte stor opbakning til etablering af udbuddet på Campus Bornholm og tilkendegav, at de ville tage maskinmesterstuderende i virksomhedspraktik.
Hvis nogle studerende ønsker det, vil der være mulighed for at gennemføre virksomhedspraktikken på f.eks. Sjælland.
Nogle af virksomhederne på Bornholm uddanner lærlinge. Ifølge udtalelser fra disse virksomheder vil virksomhedspraktik for maskinmesterstuderende ikke påvirke interessen for at tage lærlinge.