Erhvervsakademiuddannelse - Erhvervsakademiuddannelsen inden for handel - Erhvervsakademiet Copenhagen Business Academy
Adgang til uddannelsen forudsætter enten en gymnasial eksamen, eller en erhvervsuddannelse med en normeret varighed på 3 år (eller mere), eller en relevant erhvervsuddannelse. Desuden forudsættes opfyldelse af område- og uddannelsesspecifikke krav, som er:
- engelsk C, hvis den adgangsgivende uddannelse er en gymnasial uddannelse
- engelsk C og enten erhvervsøkonomi D eller matematik D hvis den adgangsgivende uddannelse er en 3-årig erhvervsuddannelse
- ingen specifikke adgangskrav hvis den adgangsgivende uddannelse er en relevant
erhvervsuddannelse.
Det er i adgangsbekendtgørelsen fastlagt, at der er tale om følgende relevante erhvervsuddannelser:
- Detailhandelsuddannelsen (med specialer)
- Eventkoordinator (trin 2, hvis gl. ordning)
- Generel kontoruddannelse
- Gourmetslagter (med specialer)
- Handelsuddannelse (med
speciale) - Kontoruddannelse (med specialer)
Opfyldelse af adgangskravene i ovenstående er nødvendige, men ikke i sig selv tilstrækkelige for optagelse.
Cphbusiness fastsætter og offentliggør nærmere regler for, efter hvilke kriterier ansøgere i kvote 2 optages, hvis der er flere kvalificerede ansøgere, jf. stk. 2.1. end der er
studiepladser til rådighed.
Cphbusiness offentliggør sådanne kriterier for udvælgelsen på erhvervsakademiets hjemmeside under hensyntagen til frister krævet af Uddannelses- og Forskningsministeriet.
Ikke relevant. Der søges om dublering af eksisterende udbud.
Ikke relevant. Der søges om dublering af eksisterende udbud.
Ikke relevant. Der søges om dublering af eksisterende udbud.
Der er ca. 1450 små- og mellemstore virksomheder i Hillerød og de omkringliggende kommuner. Ud over serviceøkonom er der ikke andre videregående uddannelser inden for det merkantile område, hvorfor det er svært for virksomhederne at ansætte uddannet arbejdskraft.
I forbindelse med ansøgningen har vi været i dialog med Strategisk Uddannelsesforum Nordsjælland og C4 som er en sammenslutning af nordsjællandske virksomheder som bekræfter at det er en udfordring at finde uddannet arbejdskraft.
Dimittender fra handelsøkonomuddannelsen finder arbejde inden for salg og indkøb, logistik, detailhandel og kommunikation i små- og mellemstore virksomheder, og derfor vurderer vi at der er et stort afsætningsgrundlag.
Regionen er kendetegnet ved en relativt lav uddannelsesfrekvens og vores behovsanalyse viser at der er en sammenhæng mellem den lave uddannelsesfrekvens og det smalle uddannelsesudbud i området.
Dette betyder at det er vanskeligt for små- og mellemstore virksomeheder i området at ansætte personer med videregående uddannelser inden for det merkantile område.
Derfor konkluderer vi at der er et stort behov for at uddanne unge med disse kompetencer.
Denne analyse er forholdt Strategisk Uddannelsesforum Nordsjælland og C4 som bekræfter at der er behov for uddannede med merkantil baggrund.
Som beskrevet i behovsanalysen vurderer vi at der er et afsætningsgrundlag hos de 1450 små- og mellemstore virksomheder i området. Vi påtænker at uddanne 25 dimittender i året, hvorfor vi ikke vurderer at det vil blive problematisk for dimittenderne at finde arbejde efter endt uddannelse.
Vi har inddraget Strategisk Uddannelsesforum Nordsjælland og C4 som begge har stærke netværk i erhvervslivet i Hillerød og de omkringliggende kommuner.
Ikke relevant. Der søges om dublering af eksisterende udbud.
Ikke relevant. Der søges om dublering af eksisterende udbud.
Vi forventer at de unge der søger ind på denne uddannelse kommer fra de Hillerød og de omkringliggende kommuner som er kendetegnet ved en lav uddannelsesfrekvens.
Behovsanalysen viser at der er en sammenhæng mellem det smalle uddannelsesudbud i regionen og den lave uddannelsesfrekvens. Derfor vurderer vi at der er grundlag for, at de unge der i dag ikke tager en uddannelse vil tage en merkantil uddannelse der er mere målrettet det lokale erhvervsliv. Hvorfor vi ikke vurderer at de nye uddannelser vil have negative konsekvenser for andre uddannelsesudbud i regionen.
Mulighederne for videreuddannelse er:
- Professionsbachelor PBA(O) i innovation og entrepreneurship
- Professionsbachelor PBA(O) i e-handel
- Professionsbachelor PBA(O) i design og business
2021 - 25
2022 - 25
2023 - 25
Uddannelsen forventes udbudt i Hillerød første gang fra sommeroptaget 2021. Praktikperioden ligger på 3. og 4. sem. hvorfor de første studerende skal have praktikpladser i efteråret 2022.
Cphbusiness' erfaring fra vores udbud af serviceøkonom i Hillerød er at det har været problemfrit at finde praktikvirksomheder i Hillerød og de omkringliggende kommuner.
Generelt prioriterer Cphbusiness kontakt til brancher og virksomheder med henblik på praktikpladser højt, da praktikophold er en central del af alle akademiets fuldtidsuddannelser. Cphbusiness arbejder således systematisk med at skaffe praktikpladser til studerende på akademiet og har organiseret sig med et Karrierecenter, praktikkoordinatorer, som har det overordnede ansvar for branchekontakt på hver afdeling, og endvidere en fagperson på hver uddannelse med ansvar for kontakten til de studerende i forbindelse med og undervejs i praktikperioden.
På baggrund af de indtil nu oparbejdede erfaringer på uddannelsen og de for Cphbusiness veletablerede processer for sikring af praktikpladser på fuldtidsuddannelser, forventer akademiet, at det er uproblematisk at få praktikpladser til den dublerede udgave af uddannelsen i Hillerød.
Behovsundersøgelsen til denne ansøgning er gennemført som en samlet behovsundersøgelse for dublering af uddannelserne til markedsføringsøkonom, handelsøkonom og financial controller.
Denne beslutning er truffet efter forudgående dialog mellem ministeriet og Cphbusiness' direktion om, hvordan Cphbusiness har kunnet udarbejde en ansøgning på kort tid med henblik på allerede til foråret 2021 at åbne nye udbud i Hillerød, for på den måde at kunne leve op til ministeriets ønske om at etablere flere udbud udenfor København på baggrund af det øgede optag.